Osteopatia este o profesie de sine stătătoare, recunoscută legislativ în multe țări ale lumii (în Statele Unite, Franța. Marea Britanie etc.) Și în România înaintăm în direcția reglementării.

Institutul Român de Osteopatie formează osteopați DO OSTEORE, la înscrierea unui student în primul an nefiind necesare existența unor studii prealabile.

Diplomele Istitututlui sunt Certificatul în tehnici osteopatice (CTO) și diploma de osteopat OSTEORE (DOO).

          Posesorii uneia dintre aceste două diplome și a niciunei alteia își pot  deschide în deplină legalitate un S.R.L. în baza codului CAEN 8690 (alte activități referitoare la sănătatea umană) pentru a putea funcționa cu activitatea de osteopatie. Acest cod include activități referitoare la sănătatea umană, ce nu sunt efectuate în spitale sau de către medici , sau dentiști cum sunt: activități ale infirmierelor, moașelor, fizioterapeuților sau a altor paramedici în domeniul optometriei, hidroterapiei, masajului medical, ergoterapiei, logopediei, homeopatiei, chiropracticii, acupuncturii etc.

Multe dintre aceste domenii de activitate nu sunt încă acreditate de statul român. ONRC-ul acceptă înregistrarea unui S.R.L. cu codul CAEN 8690 pentru o persoană care deține una dintre cele două diplome eliberate de către Institutul Român de Osteopatie. Nici o altă diplomă (masaj, kinetoterapie) nefiind necesară pentru deschiderea firmei sub acest cod CAEN 8690.

Acest rezultat și reușită administrativă din 21.12.2023 prin care se deschide calea înființării unui SRL în baza exclusivă a unei diplome românești de osteopatie i se datorează colegei noastre Camelia Tomescu, dârzeniei acesteia și luptei cu ajutorul unei avocate pe care a întreprins-o la finalul anului trecut.

Bravo Camelia și mulțumiri din partea tuturor!