Joi, 19 decembrie 2019, Olivier Lebrun, D.O. și redactor șef al revistei Institutului Român de Osteopatie, a obținut o întrevedere cu Pierre Tricot, D.O., în care acesta din urmă a răspuns unor întrebări puse de studenți ai Institutului.

1. Cristi: Care este cea mai profundă învățătură din osteopatie?

1. Pierre Tricot: Este faptul de a se conecta cu sinele. Cu ideea că suntem ființe care folosim un sistem corporal ca o interfață între sine și universul fizic. Sistemul corporal poate să manifeste lucruri sau dificultăți care, foarte adesea, sunt în raport cu sinele.

Deci, nivelul fundamental este să ne conectam cu sinele (personal??) înglobând pacientul.

2. Cecilia, Nicoleta, Alexandru: Ne puteți da un exemplu de o tehnică osteopatică pe cât de simplă, pe atât de eficace, cu reverberații profunde în sistemul corporal? Mulțumesc frumos pentru răspuns.

2. Pierre Tricot: … o tehnică eficace pentru mine..., și dacă ar fi să păstrez o singură tehnică, ar fi compresia celui de-al patrulea ventricul, așa cum este descrisă în L’approche tissulaire (abordarea tisulară). Este un derivat al compresiei celui de-al 4 ventricul clasică, care este o tehnică pe care o utilizez acum la toți pacienții. Aceasta face o lucrare absolut incredibilă. Cu condiția ca practicianul să fie prezent «în prezență». Și odată ce ajungem să gestionăm aceasta (n.t.: stare), este o tehnică care pentru mine este fabuloasă.

3. Olivier Lebrun: Există o dimensiune artistică a osteopatiei?

3. Pierre Tricot: Da, cu adevărat, osteopatia o văd ca o…. da, există o parte artistică în osteopatie. Și, ca tot ce este artistic, este extrem de dificil de stabilit și de definit. Pentru că este legată de relația care se va stabili de la ființă la ființă, între pacient și terapeutul său. Și mai sunt o mulțime de aspecte care apar, aspecte total intuitive și care sunt legate de această comunicare, nu neapărat conștientă. Informații care nu sunt neaparat conștiente, dar care tranzitează între terapeut și pacient. Și aceasta face ca osteopatia să fie o artă! Tocmai pentru că, de fapt, nu știi dinainte ce se va întâmpla. Asta este original (n.t.: în osteopatie).

Olivier Lebrun: Mulțumesc.

Pierre Tricot - osteopat DO MRO (F) - cu o formare inițială de kinetoterapeut, se formează continuu în osteopatie încă din anii 1970. Practică și acum această terapie la Granville în Normandia, Franța. Predă osteopatia în numeroase colegii și este inițiatorul unui curent extrem de apreciat – osteopatia tisulară, despre care a publicat două cărți fundamentale: Approche tissulaire de l’ostéopathie – Un modèle du corps conscient și Practicien de la conscience.

Este cofondator al revistei Academiei de Osteopatie din Franța – Apostill – la care a fost redactor șef până în anul 2003. A tradus principalele lucrări ale lui Andrew T. Still (fondatorul osteopatiei).

Este unul dintre membrii fondatori ai EHOE (Enfants Handicapés Osteopathie Espoir) - în momentul de față o federație de asociații cu mai mult de 30 de filiale în toată Franța.