Osteopatia este o medicina holistica, neconventionala, care vizeaza refacerea sanatatii prin restabilirea micromobilitatii in zonele afectate si diagnosticate cu disfunctii prin Diagnosticul Osteopatic Specific (D.O.S.).

Notiunea fundamentala a osteopatiei este Miscarea Respiratorie Primara (M.R.P.), a carei libera expresie este sinonima cu starea de sanatate. Toate tehnicile osteopatice au drept scop eliberarea si corectarea acesteia.

PRINCIPIILE OSTEOPATIEI

1. Unitatea functionala a corpului uman

Fiinta umana este un TOT. Aceasta formeaza o UNITATE completa, biologica, emotionala, spirituala (materie, energie, constiinta). Corpul uman este conceput pentru a functiona corect in TOTALITATEA sa. O perturbare intr-o zona determinata a corpului se poate manifesta in oricare zona situata pe lantul lezional. Orice accident intr-o zona oarecare a corpului va avea o repercusiune asupra intregului.

2. Autoaparare, autoreglare si autovindecare

Corpul are in el insusi mijloacele de a depasi boala atat timp cat relatia “structura-functiune” este respectata, boala nefiind decat o etapa de vindecare-reglare prin care organismul se reechilibreaza. Principiile lui Hipocrate trebuie respectate intocmai. Corpul poseda propriile sale modele de aparare si propriile sale sisteme de alarma. Imunitatea ocupa un loc central in programele de restabilire a echilibrului.

3. Interdependenta structura-functie si functie-structura

Functia depinde de structura. Orice perturbare a unei articulatii, de exemplu, se repercuteaza asupra functionarii ei: limitarea miscarii, durere etc. Functia depinde de structura: integritatea structurala, libertatea de ritm si de miscare musculo-scheletica garanteaza armonia de functionare a sistemelor nervos si circulator. Structura depinde de functie: orice imobilizare prelungita a unei articulatii duce la fibroza articulara. Fasciile sunt considerate, de catre dr. A. T. Still, parintele osteopatiei, un element fundamental, restrictiile de mobilitate la acest nivel fiind la originea a numeroase perturbari functionale.