Osteopatia este o medicină holistică, neconvențională, care vizează refacerea sănătații prin restabilirea micromobilitații în zonele afectate și diagnosticate cu disfuncții prin Diagnosticul Osteopatic Specific (D.O.S.).

Noțiunea fundamentală a osteopatiei este Mișcarea Respiratorie Primară (M.R.P.), a cărei liberă expresie este sinonimă cu starea de sănătate. Toate tehnicile osteopatice au drept scop eliberarea și corectarea acesteia.

PRINCIPIILE OSTEOPATIEI

1. Unitatea funcțională a corpului uman

Ființa umană este un TOT. Aceasta formează o UNITATE completă, biologică, emotională, spirituală (materie, energie, constiință). Corpul uman este conceput pentru a funcționa corect în TOTALITATEA sa. O perturbare într-o zonă determinată a corpului se poate manifesta în oricare zonă situată pe lanțul lezional. Orice accident într-o zonă oarecare a corpului va avea o repercusiune asupra întregului.

2. Autoapărare, autoreglare și autovindecare

Corpul are în el însusi mijloacele de a depăși boala atât timp cât relația “structură-funcțiune” este respectată, boala nefiind decât o etapă de vindecare-reglare prin care organismul se reechilibrează. Principiile lui Hipocrate trebuie respectate întocmai. Corpul posedă propriile sale modele de apărare și propriile sale sisteme de alarmă. Imunitatea ocupă un loc central în programele de restabilire a echilibrului.

3. Interdependența structură-funcție și funcție-structură

Funcția depinde de structură. Orice perturbare a unei articulații, de exemplu, se repercutează asupra funcționării ei: limitarea mișcării, durere etc. Funcția depinde de structură: integritatea structurală, libertatea de ritm și de misșare musculo-scheletică garantează armonia de funcționare a sistemelor nervos și circulator. Structura depinde de funcție: orice imobilizare prelungită a unei articulații duce la fibroză articulară. Fasciile sunt considerate, de către dr. A. T. Still, părintele osteopatiei, un element fundamental, restricțiile de mobilitate la acest nivel fiind la originea a numeroase perturbări funcționale.